la kiosko de la Mondcivitanoj  
 
QYTETARE TE BOTES

13 QYTETARE TE BOTES

PAKTI I QYTETAREVE TE BOTES

KONGRESI I POPUJVE

KARTA E BOTERIZIMIT


Me 3 Mars 1966

13 QYTETARE TE BOTES

me reputacion boteror deklarojne :

" Ne mungese te nje ligji mbarekombesh, Shtetet jane te detyruara te perdorin forcen per te mbrojtur interesat e tyre. Pasoja : lufta, e vullnetshme ose aksidentale, e cila qe prej shperberjes se atomit dhe zhvillimit te armeve baktereologjike, po behet "zgidhja finale" si dhe genocidi I shtrire mbi ghithe racen njerezore.

Ne mungese te institucioneve boterore te afta per te siguruar nevojat themelore te perbashketa te te gjitheve, individi gjendet i neperkembur Dy te tretat e njerezimit vuajne nga uria nderkohe qe pasuri te medha shperdorohen.

Megjithate progresi I shkences dhe I teknikes bejne te mundur organizimin e nje komuniteti boteror ku do te mbreteronte paqja dhe bolleku, ku do te ishin te garantuara lirite themelore te individeve, te popujve, te kombeve.

Po pse nuk eshte keshtu ? Sepse qeverite te hipnotizuara nga detyra e tyre per te vene ne plan te pare interesat kombetare te vendeve te tyre, ne vend qe te pranojne transformimet e nevojshme, pengojne veprimin e institucioneve nderkombetare te krijuara enkas per te mbrojtur paqen boterore dhe per t'i sherbyer njeriut.

Shpetimi, atehere, vjen vetem nga populli I botes, individet qe e formojne ate, nga seicili prej nesh.

Akti I pare, I thjeshte por efikas, qe ne ftojme seicilin prej jush, sic kemi bere dhe vete ne, eshte qe t'ju RREGJISTROJME SI QYTETARE TE BOTES.

Hapi I dyte qe ne do te bejme se bashku, ne rast se ju qe I pergjigjeni apelit tone jeni te shumte, do te jete organizimi mbi nje baze mbarekombetare, i zgedhjeve te delegateve te ngarkuar per te mbrojtur kauzen e individit, shprehja e kerkesave te popullit te botes dhe se fundi, perpunimi I lighit te botes specifikedhe te civilizuar".

 

Lord BOYD ORR (Angli) Drejtori I F.A.O. (1945-1948) Cmimin Nobel te Paqes.
Josué de CASTRO (Brazil) Ish President I Keshillit te F.A.O. President Themelues I Qendres Nderkombetare te Zhvillimit.
Danilo DOLCI (Itali). Pionier I zhvillimit social-ekonomik te Sicilise.
Shinzo HAMAI (Japoni) Ish Kryebashkiaku I Hiroshimes.
Pr. J.-L HROMADKA (Cekosllovaki). Profesor teologjie. President I "Konferences se Paqes Kristiane".
Pr. Alfred KASTLER (France) Cmimin Nobel te Fizikes ne 1966. Anetare I Institutit (Akademia e Shkencave).
Znj Rajan NEHRU (Indi)
Pr. Linus PAULING (SH B A). Cmimin Nobel te Kimise ne 1954. Cmimin Nobel te Paqes ne 1962.
Abbé PIERRE (France) Themeluesi I komuniteteve te Emmaus.
Jean ROSTAND (France) Biolog dhe shkrimtar. Anetar i Institutit (Akademia Franceze).
Lord Bertrand RUSSEL (Angli). Filozof. Matematicien. Cmimin Nobel te letersise ne 1949.
Pr. Ivan SUPEK (Jugosllavi). Profesor filozofie dhe Shkencash. Anetar I Akademise se Shkencave dhe Letrave. President I levizjes Pugwash jugosllave.
Pr. Hans THIRRING (Austri). Profesor I fizikes ne universitetin e Vienes. Anetar I Akademise se Shkencave. (3/03/1966)

Nese ju deshironi qe te merrni karten e qytetarit te botes dhe te merrni pjese ne zgjedhjet e ardhshme te Kongresit te Popujve, adresoni formularin e mepo shtem, te plotesuar, te firmosur dhe te shoqeruar me shumen prej 8 EUR (ose me ekuivalentin ne pulla postare) - perjashtohen rastet e veshtiresive financiare - ne adresen e meposhtme :

CITOYENS DU MONDE
RCM
66 bd Vincent Auriol
75013 PARIS

Tel : 0033 241 7847 75 (Français - Esperanto)

CCP 2 848 94 Y PARIS

Paypal :  

Adriana GJIKA
Lagj "Dëshmorët"
Rr "S.Zotaj",
Pall 1175
VLORE

Tel : 632 20 07

 


"I ndergjegjshem per pergjegjesite e mia dhe I vendosur per te arritur njohjen e te drejtave te mia si anetar I komunitetit boteror, une kerkoj, qe duke rruajtur kombesine time, te rregjistrohem si qytetar I botes"

MBIEMRI.................................................................... MBIEMRI I VAJZERISE..........................................

EMRI............................................................................ KOMBESIA.............................................................

DATA/VENDLINDJA.................................................. PROFESIONI..........................................................

ADRESA.........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................................

Date dhe firma.

 

(nese eshte e mundur bashkangjisni dhe nje fotografi)

Tregoni gjuhen ne te cilen e doni karten : gjermanisht, anglisht, spanjisht, esperanto, frengjisht, greqisht, italisht, japonisht, neoirlandeze, suedisht.


KONGRESI I POPUJVE

Zgjedhjet e dhjeta mbarekombeshe

Pergjate 10 zgjedhjeve mbarekombeshe, rreth 100 000 banore te planetit te ndare ne me shume se 130 vende do te thirreshin per te votuar dhe do te zgjidhmin 20 delegate dhe 20 z/delegatedelegate.

Ky proces, sigurisht simbolik, ka per qellim te provoje se nje vote demokratike eshte mese e mundur.

Qe prej krijimit te tij Kongresi I Popujve ka leshuar 20 deklarata boterore (Mjedisi, Kombet e bashkuara, Oqeani boteror, Energjia e lendes se pare, Popullata boterore, Ushqimi, Carmatimi, Grate, Te Drejtat e Njeriut, Thirrja e te 10, Carmatimi dhe Kombet e bashkuara, Te Drejtat e Femijes dhe te Adoleshentit, Shoquerite Shumekombeshe, Refugjatet, Satelitet e telekomunikacionit, Uji I pijshem, E Drejta e informacionit, Shendeti, Energija berthamore civile, Shkretimi I krahinave ose vendeve)

dhe ka krijuar :

Se fundi, ka leshuar ne "Le Monde Diplomatique" te prillit te 98 thirrjen e meposhtme :

perballe boterizimit ekonomik

delegate e zgjedhur ne Kongresin e Popujve

leshojne Thirrjen

Ne 3 mars 1966, trembedhjete Qyterare te Botes me fame boterore leshojne nje Thirrje ne favor te qytetarise boterore.

Qysh atehere, mija burra e gra te ndergjegjshem per pergjegjesite e tyre karshi komunitetit boteror dhe gjeneratave te ardhshme, e te vendosur per te arritur njohjen e te drejtave te tyre si anetare te ketij komuniteti, kane kerkuar qe te rregjistrohen si Qytetare te Botes dhe kane kontribuar gjate nente votimeve mbarekombeshe ne zgjedhjen e 18 delegateve ne Kongresin e Popujve, perfytyrimi I nje Parlamenti Boteror.

Sot,

JU, QYTETARE TE JE GJITHE VENDEVE,
mbeshtetes te vertete te sovranitetit te popullit, ju takon te beni te ditur aspiratat tuaja per nje bote te bashkuar
DUKE JU DEKLARUAR QYTETARE TE BOTES

Me 3 Mars 1996


KARTA E BOTERIZIMIT

Ne, banoret e............................................, e deklarojme me ane te kesaj Karte................................ tone te boterizuar.

Veprimi yne do te thote :

  1. Ne kujtojme se siguria dhe mireqenia jone jane te lidhura me sigurine dhe mireqenien e te gjitha qyteteve dhe komunave te botes.
  2. ne duam te bashkeveprojme me te gjitha qytetet e komunat e botes me qellim qe te themelojme Lighin boteror I cili do te marre vendime te venojshme nen autoritetin federal boteror te vendosur e te kontrolluar ne menyre demokratike.
  3. ne u bejme thirrje te gjithe banoreve te qyteteve dhe komunave qe te zgjedhin delegate ne nje Kongres te Popujve, qe do te jete e para asamble qe do t'a perfaqesoje ate ne planin boteror.
  4. ne kerkojme institucione boterore ne sherbim te popullit te botes per te zgjidhur problemet e sigurisedhe te ambientitsi dhe per te kenaqur kerkesat themelore te perbashketa per te gjithe njerezit.
  5. ne kerkojme qe te terhiqen, nga buxhetet e perbashketa, shumat e venojshme per te bere realitet vendimet e marra bashkarisht.
  6. ne I kerkojme qeverise sone qe te terheqe shuma te nevojshme nga buxheti I luftes per te siguruar funksionimin e Kongresit te Popujve ;
  7. ne I bejme thirrje cdo qyteti dhe cdo komune qe te bashkohet me kete Karte Solidariteti.
  8. Pa mohuar lidhjen tone, detyrat dhe te drejtat tona ndaj krahines apo vendit tone, ne ate mase qe ato jane te pajtueshme me nje rend boteror, ne deklarohemi, simbolikisht, Territor Boteror I lidhur me komunitetin Boteror.

Shenim : Kjo Karte mund te adoptohet nga nje komunitet tjeter jo vetem gjeografik, posh, nje uzine, nje universitet etj...


Traductions de Adriana Gjika.

 

RCM, 1 chemin de la Fresnaye, 49190 SAINT AUBIN DE LUIGNÉ