Unesco

    AZ IFJÚSÁG XXI. SZÁZADHOZ INTÉZETT KIÁLTVÁNYA

1. BÉKE ÉS EROSZAKMENTESSÉG - 2. NEVELÉS - 3. KÖRNYEZETVÉDELEM - 4. GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS FEJLODÉS - 5. SZOLIDARITÁS - 6. KULTÚRA, KOMMUNIKÁCIÓ ÉS NÉPEK KÖZÖTTI PÁRBESZÉD

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Francia Nemzeti Bizottságának meghívására 1999. október 21-27 között elso ízben tanácskozott a Gyermek Világparlament, 175 ország 350 fiatalja.

Az Egyesült Nemzetek által a Békés Együttélés Nemzetközi Évének minosített 2000 év küszöbén a fiatalok elmondták a békével, a szolidaritással, a nevelésüggyel és kultúrával, a gazdasági és szociális fejlodéssel valamint a környezetvédelemmel kapcsolatos nézeteiket egy, az 1999. október 23-án elfogadott kiáltványban, amely "Az ifjúság a XXI. századhoz intézett kiáltványa " címet viseli.

Ez a kiáltvány azt bizonyítja, hogy az ifjúság elkötelezett azokkal az alapelvekkel, amelyeket az 1789-es Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata és az 1948. december 10-ei Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kezdeményeztek. Jelen kiáltvány az UNESCO 1999. október 26-ai közgyulése elé került.

Ezen okmányt átnyújtják minden állam- és kormányfonek, valamennyi házelnöknek, majd 2000 oszén ünnepélyesen átadják az Egyesült Nemzetek Szövetségének.

Federico Mayor
az UNESCO foigazgatója

Laurent Fabius
az Francia Nemzeti Bizottságának elnöke