plan de cette partie du site - autres langues - sommaire

Registre de Ciutadans del Món - Assemblea - Congrés dels Pobles

Resum - Apel·lació - Inscripció - Pagament - Acció - Informació

MANIFEST DELS TRETZE

3 de març de 1966

Tretze ciutadans del món de renom mundial declaren:

 "Davant l'absència d'una llei supranacional, els Estats es veuen obligats a dependre de la força per defensar els seus interessos. Conseqüència: La guerra deliberada o accidental, que converteix la desintegració de l'àtom, i el desenvolupament d'armes biològiques, en la "solució final" i en un absurd genocidi estès a tota la raça humana.

En absència d'institucions mundials capaces de satisfer les necessitats bàsiques comunes a tots, la persona humana en resulta violada, mentre immenses riqueses es malbaraten i dos terços de la humanitat pateixen fam.

Els avenços en la ciència i la tecnologia, però, fan possible l'organització d'una comunitat mundial on la pau i l'abundància podrien regnar, i on estarien garantides les llibertats fonamentals de les persones, els pobles i les nacions.

Per què no es fa així? Doncs perquè els governs, hipnotitzats pel deure de posar per davant de tot els interessos nacionals dels seus països, lluny d'acceptar els canvis necessaris, obstaculitzen la tasca de les institucions internacionals creades per defensar la pau universal i servir a la humanitat.

Llavors, la salvació només pot venir de les persones, dels individus que formen el món, és a dir, de cadascun de nosaltres.

El primer acte, senzill però eficaç, és convidar-vos a cada un de vosaltres a registrar-vos -com ho hem fet nosaltres mateixos- com a CIUTADÀ DEL MÓN.

El segon pas el farem junts, i si com és probable responeu a la nostra crida, s'organitzarà, sobre una base transnacional, l'elecció dels delegats en pro d'aquesta causa. Així es podran expressar les demandes de tots els pobles del món i, en última instància, desenvolupar les lleis d'un món pacífic i civilitzat".

Signat (3 març 1966)

Lord BOYD ORR (Regne Unit) exdirector de la F.A.O. (1945-1948), premi Nobel de la Pau 1966
JOSUE DE CASTRO (Brasil), expresident de la F.A.O. i president fundador del "Centro Internacional del Desarrollo"
DANILO DOLCI
(Itàlia), pioner del desenvolupament socioeconòmic de Sicília, premi Lenin
SHINZO HAMAI (Japó), alcalde d'Hiroshima
Professor J. L. HROMADKA (Txecoslovàquia), degà de la facultat de Teologia de Praga, president de la Conferència Cristiana de la Pau
Professor ALFRED KASTLER (França), membre de l'Institut Acadèmia de les Ciències, premi Nobel de Física 1966
Senyora RAJAN NEHRU (Índia), escriptora
Professor LINUS PAULING (EUA), premi Nobel de Química 1954, premi Nobel de la Pau 1962
HENRI GROUÈS, l'Abbé PIERRE (França), fundador de les Comunitats d'Emmaús
JEAN ROSTAND (França), membre de l'Institut Acadèmia Francesa
Lord BERTRAND RUSSELL (Regne Unit), premi Nobel de Literatura 1949
Professor IVAN SUPEK (Iugoslàvia), membre de l'Acadèmia de Ciències i de Lletres de Zagreb, president del grup iugoslau de Pugwash
Professor HANS THIRRING (Àustria), membre de l'Acadèmia de les Ciències Austríaca

Sobre el lloc web